1.20.2012

Observer Drift - Corridors (2012)

Ο Βιοπορισμός και η Τέχνη
 Μια το δίμηνο κάνω το dj στο μαγαζάκι που σερβίρω.Και όχι δε σκέφτηκα ποτέ σοβαρά να το κάνω επάγγελμα.Όχι πως τη «βρίσκω» με το δίσκο.Αλλά σου χω πει και παλιότερα.Η μουσική είναι από τα λίγα πράγματα που έχω κρατήσει ανόθευτα στη ζωή μου.Δε θέλω παρεμβάσεις ρε.Του στυλ «άλλαξέ το»,«θέλει η δε θέλει να χορέψει ο κόσμος»,«βάλε και κανα γνωστό»,«φιλαράκι μήπως έχεις Jim Morrisson;»,«James;»κλπ...
 Αντίθετα θέλω να μπορώ να απαντάω «δεν είμαι juke-box.Dj είμαι,και μάλιστα άμισθος.Σκάσε και άκου αυτό που παίζει αλλιώς το μπούλο».Κάπως έτσι.Σόρυ κι όλας.Γούστα βγάζουμε,νταξ.Δε κάνουμε τέχνη.Αλλά δεν έχει καμιά διαφορά αυτό ρε.Θα ξηγηθώ...
 Ο βιοπορισμός έχει γαμήσει ΚΑΙ τη τέχνη.Από τη στιγμή που ποντάρεις να κερδίσεις φράγκα από ένα έργο,αφήνεις στην άκρη τις εντολές που σου δίνει ο εγκέφαλος και τις προσαρμόζεις ανάλογα με τα «θέλω» των υποψηφίων αγοραστών σου.Είτε λέγονται ακροατές,είτε αναγνώστες.Για παράδειγμα υπάρχουν συγγραφείς που γράφουν αυτό που θες να διαβάσεις κι όχι αυτό που θέλουν να γράψουν,μουσικοί που γεννάνε μελωδίες που θέλει να ακούσει το μέσο (και πιο κάτω) ανθρώπινο αυτάκι κι όχι τις μελωδίες που υπαγορεύει ο εξπεριμένταλ εγκέφαλός τους,ζωγράφοι που αποτυπώνουν σε πίνακες αυτά που θέλει να δει το μέσο ανθρώπινο μάτι,πότε μετατρέποντας σε mainstream ευθείες τις καμπύλες που γεννάει το μυαλό τους και πότε αφήνοντας στην άκρη το παραμύθι που τους δένει με το καμβά και «πιάνοντας» το χιλιοπαιγμένο της σταχτοΜπούτας.
 Θέλω να πω,κάνεις τέχνη γιατί δε μπορείς να ζήσεις διαφορετικά κι όχι για να τα κονομίσεις.Άρα,ακόμη κι αν δεν ανήκεις στη πιο πάνω κατηγορία αλλά παρόλα αυτά υπερασπίζεσαι το δικαίωμα της «πνευματικής ιδιοκτησίας» (sick) είσαι το ίδιο και παραπάνω μαλάκας με τους από πάνω.Το έργο σου,αποκτά υπόσταση από τη στιγμή που τελειώνει.OK;Άστο το γαμημένο να πάει στο κόσμο.Χωρίς αντάλλαγμα.Με αντάλλαγμα ένα χαμόγελο ένα δάκρυ η ένα ευχαριστώ.ΟΧΙ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ.Τράβα δούλεψε σε καμιά πιτσαρία για να τα βγάλεις πέρα με το νοίκι και ξεκόλλα.
 Όσο ισχύει για το νερό και τη τροφή,
ότι δε πρέπει να είναι κριτήριο τα λεφτά για ΚΑΝΕΝΑΝ άνθρωπο πάνω σ αυτό το πλανήτη,άλλο τόσο ισχύει και για τη πνευματική τροφή που ονομάσαμε ΤΕΧΝΗ. Δεν αγοράζουμε τέχνη κύριοι.Τέλος.Δε σας χρωστάμε.Μας χρωστάτε που είμαστε εδώ για να βρει καταφύγιο αυτό που γεννάτε.Χωρίς εμάς δεν είστε τίποτα.Εμάς έχετε ανάγκη κι όχι τα λεφτά μας γαμώτο.
 Κι άλλο ένα συν στην όλη φάση είναι ότι θα γλιτώναμε κατά τη γνώμη μου κι απ αυτή την υποκουλτούρα που έχει γίνει μάστιγα κι όχι μαλακίες (τι να λέμε τώρα;).Από το κάθε Μπλούταρχο και τους κάθε Jamez.
 Σήμερα κλείσανε το megaupload.Και θα υπάρξουν κι άλλα παρόμοια site που θα ακολουθήσουν.Ορθώνουμε το ανάστημά μας ε. ΟΥΡΛΙΑΞΤΕ.ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΕΧΝΗ!Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ.
 Και φτάνω και στο δισκάκι τώρα.Νταξ επιγραμματικά θα μιλήσω πάλι.Μάλλον θα ποστάρω απλά αυτά που λέει ο τύπος στο bandcamp του και θα συμπληρώσω με τη φράση «PUNK IS ALIVE».


Ορίστε ένας καλλιτέχνης:This is my first full length album. I wrote all these songs in a period of about 8 months. I recorded/produced all these songs on my own at home. So as you listen to it, pretend like you're hanging out with a punk friend of yours from high school, listening to the album in his messy room, because thats exactly where the album was created. I feel like each song is unique and displays a different side of my personality. I hope that when anyone listens to this album they experience a sense of adventure and nostalgia. The lyrics in this album are heavily based on 3 main things: Dreams that i've had, Important people, and memories of my very young childhood (more specifically, memories that I am able to relive through watching home videos and flipping through old photo books) If you are able to connect with even just one song from this project, that would be just swell, my friend. 

-Collin Ward








Γαμώ τα δισκάκια

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Scary Rabbi είπε...

Καλά έχω ακούσει και μικρότερους να κάνουν ακόμα μεγαλύτερους «παπάδες».Το ερώτημα είναι τι σκατά κάναμε εμείς στα 21 μαςςς...
Ο βιοποριζμός είναι θέμα όπως και να το κάνεις.Σηκώνει παααααρα πολύ μεγάλη κουβέντα το ζήτημα και θα με πουν ρομαντικό.Γραφικό μάλλον.Άστο.Πάντως πολύ καλός ο μικρός.Μπράβο σου...

Suicide Dots είπε...

Νομίζω οτι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Η τέχνη δεν είναι αγαθό όπως το νερό. Δεν παράγεται από τον πλανήτη μας αλλά από άτομα. Γιατί ένας καλλιτέχνης να μη μπορεί να βγάλει λεφτά από την τέχνη του? Που είναι το κακό? Δε μιλάω για τους μουσικούς που στήνουν κώλο στις δισκογραφικές με κέρδος μια πίπα στα ευρώ. Δηλαδή αυτός που ξέρει μόνο να κάνει μουσική θα πεινάσει? Υπό αυτό το σκεπτικό, κάποιος που έχει ένα μπαρ και έχει ανάγκη τους πελάτες θα πρέπει να δίνει τα ποτά τζάμπα?
Σαφώς και γουστάρω που κατεβάζω τη μουσική δωρεάν, αλλά αυτό γίνεται διότι δε φτάνει το πορτοφόλι. Και ναι αγοράζω ακόμη δίσκους. Αυτούς που μου αρέσουν πάρα πολύ και θέλω να τους έχω στη δισκοθήκη μου.
Νομίζω ότι πιάνεις τα άκρα. Όσο μας έχει ανάγκη η τέχνη τόσο την έχουμε ανάγκη κι εμείς. Αλλά οι καλλιτέχνες αν δε ζουν από την τέχνη τους τότε μιλάμε για κάποιο είδος "σκλαβιάς"?
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πιο ευαίσθητοι με κάποια θέματα. Ένας καλλιτέχνης χρειάζεται πολλές ώρες και μέρες για να βγάλει ένα δίσκο. Και χρειάζεται να δαπανήσει και λεφτά...

Scary Rabbi είπε...

@sd: και ήρθε η ώρα να γίνω γραφικός.Είμαι ΕΝΑΝΤΙΟΝ του νομισματικού συστήματος.Μαζευτήκαμε κάτι δις σ αυτό το πλανήτη.Έχουμε νοημοσύνη και "πολιτισμό".Γιατί;Για να γαμάμε ο ένας τον άλλο;Για να μετράμε τα καυλιά μας ανάλογα του πόσο φουσκώνει η τσέπη;Υποτίθεται ότι όλοι μας και ειδικά άτομα που προωθούν αυτό που πρεσβεύει η τέχνη είμαστε προοδευτικά όντα.Κοιτάμε πως θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.Δεν έχει εμπάθεια η τέχνη ρε.Είναι αρετή.Πως μπορείς να πουλάς την αρετή σου λοιπόν;Παύει να υφίσταται σαν αρετή.Έχουμε όλοι δικαίωμα να ακούσουμε μουσική,άσχετα με το πορτοφόλι μας ρε.Πιάνω τα άκρα;Ποιες είναι οι συνθήκες που οριοθετούν τα άκρα;Ξεκόλλα.Μην αποδέχεσαι τα πράγματα όπως σου τα χουν παρουσιάσει.Είναι άδικο.Και σε κάθε περίπτωση δε ζεις από τη τέχνη.Είπαμε...πιάσε δουλειά σε καμια πιτσαρία.Σεβασμό στο κοινό ρε.Σεβασμό στον άνθρωπο.Πως θα γίνει;Γιατί η πρόσβασή μας σε όλα τα "αγαθά" σ αυτή τη ζωή πρέπει να ρχεται σε άμεση συνάρτηση με τη τσέπη μας;Που πάνε τα λεφτά;Peter kernel:I m short I m fat i m sad upset but I m rich.Μαλάκα παλαβώνω.Μη μου λες εσύ ειδικά τέτοια...

Suicide Dots είπε...

Δεν είπα οτι δεν έχουμε όλοι μας δικαίωμα ν'ακούμε μουσική. Αυτό όμως δε σημαίνει οτι οι καλλιτέχνες θα πρέπει ντε και καλά να δουλεύουν σε πιτσαρία για να ακούμε εμείς δωρεάν τη μουσική τους. Λίγο άδικο μου φαίνεται..
"Ποιες είναι οι συνθήκες που οριοθετούν τα άκρα;"
Δηλαδή ή θα δίνουν τη μουσική τους δωρεάν ή αλλιώς είναι μαλάκες δε είναι άκρο?
Και ποιός σου είπε οτι αποδέχομαι τα πράγματα όπως μου τα παρουσιάζουν?? Δεν το κατάλαβα..
Θες να μου πεις δηλαδή οτι οι μουσικοί, οι ηθοποιοί και όλοι οι της τέχνης δε θα πρέπει να πληρώνονται, επειδή "υπηρετούν" την τέχνη?
Μάλλον βλέπουμε από διαφορετική οπτική γωνία το θέμα αυτό.
Και στην τελική προτιμώ να δαπανήσω τα χρήματά μου για να επιβραβεύσω και βοηθήσω κάποιον καλλιτέχνη(ελάχιστοι απ'αυτούς ζουν πλουσιοπάροχα) από το να αγοράσω ρούχα, τσιγάρα, φάρμακα και πάει λέγοντας..εκεί είναι το πρόβλημα..όχι στην τέχνη.

the truant είπε...

αν και τα περιγράφεις λίγο σχηματικά και σχηματοποιημένα μπορώ να κατανοήσω πλήρως την αποψή σου.κάπως έτσι σκεφτόμουν κι εγώ στην(αυτή που φαντάζομαι ως) ηλικία σου.και δεν εννοώ απαραίτητα τη χρονολογική αλλά τη συναισθηματική.ίσως σε ζηλεύω γι αυτή.ΑΛΛΆ δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.(υπάρχει και το κατάμαυρο.χα.)η εποχή μας,ευτυχώς ή δυστυχώς,είναι πολύ πιο σύνθετη.και αυτής της κακομοίρας της τέχνης της έχουμε,όλοι, ξεσκίσει τα ράματα.οπότε φοβούμαι ότι θα πρέπει να συμφωνήσω με τον φίλτατο dots σε αυτό το σημείο:""και στην τελική...εκεί είναι το πρόβλημα όχι στην τέχνη"".κι όπως λένε και οι manic street preachers "freedom of speech wont feed my children". ή όπως το έθεσε ένας diy καλλιτέχνης που παίζει να μην έβγαλε δεκάρα τσακιστή απο την τέχνη που δημιούργησε :ποντικοφάρμακο για τους μεγάλους και μουρουνέλαιο για τα παιδιά.για κάθε bono που παρασιτεί στο όνομα της τέχνης γλεντώντας στη υγεία των κορόιδων(δώστου ποντικοφάρμακο), θα υπάρχει πάντα ο x ανεξάρτητος νέος καλλιτέχνης που ναι μεν γράφει σταρχίδια του τα φράγκα αλλά πρέπει κάπως να ζήσει(μην του στερείς το μουρουνέλαιο).και είναι προτιμότερο για αυτόν να ζήσει πουλώντας δίσκους ή κάνοντας live παρά δουλεύοντας σε πιτσαρία.άσε που μεταξύ μας δεν ξέρω πολλές πιτσαρίες να προσλαμβάνουν προσωπικό αυτές τις μέρες.
ΥΓ.οι james μπορεί όπως έχουν καταντήσει να μη με αφορούν αλλά στα late 80's-early 90's ήταν ΓΚΡΟΥΠΆΡΑ.
ΥΓ.2 ΑΚΕΡΑΙΌΤΗΤΑ-ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ.δυστυχώς η τελευταία έχει να κάνει και με την ύλη.το κακό είναι όταν ταυτίζεται με αυτή.ορίστε τώρα έγινα κι εγώ γραφικός.αλλά από πότε είναι κακό να είσαι γραφικός;

Scary Rabbi είπε...

@sd Ξέρεις καλά ότι αγοράζω δισκάκια από καλλιτέχνες που θέλω.Ουσιαστικά δε διαφωνούμε.Σου είπα μια φράση.Είμαι κατά του νομισματικού συτήματος.Το ακολουθώ βέβαια.Δε μπορώ να κάνω κι αλλιώς.Πληρώνω κανονικά για το ψωμί μου.Θα πρεπε;Θέλω να πω πρέπει να συμμετέχω σ αυτό το πάρτι;Είναι ανάγκη να συσχετίζεται η πρόοδος μας με τα λεφτά;Τίνος δημιούργημα είναι;Σου είπα είμαι ρομαντικός.Δε πιστεύω σ έναν ιδανικό κόσμο αλλά σ ένα τέτοιο θα μ άρεσε να ζω.Κι ένας κόσμος που δε περιστρέφεται στο χρήμα φαντάζει ιδανικός.Δέχομαι ότι δε μπορώ να έχω πρόσβαση σε κάτι γιατί δε μου αξίζει η για χίλιους άλλους λόγους.Όχι όμως γιατί δεν έχω χρήμα.
@the truant:Βιολογικά είμαι 28.Η συναισθηματική μου ηλικία ποικίλει.Ανάλογα το mood και αυτά που αντιλαμβάνομαι να συμβαίνουν γύρω μου.Εξήγησα και από πάνω.Δε νομίζω ότι διαφωνούμε μωρέ.Κάτι είναι λάθος όμως με τα χρήματα.Κι αν υπάρχει μια ελπίδα να αλλάξει κάτι (λέω ΑΝ) αυτό θα ξεκινήσει από τη τέχνη.Η τέχνη ήταν πάντα αφορμή.Μακάρι να μπορούσα να στηρίξω τα λεγόμενά μου και με πράξεις.Με τόση ΚΑΡΔΙΑ μιλάω.Τέλοσπάντων...
Οι James πια μ αφήνουν παγερά αδιάφορο.
Η αλλυλεγγύη είναι το όπλο των αδύναμων.Και σ αυτή τη περίπτωση είμαστε εμείς.Μας έχουν βάλει για τα καλά από κάτω.
Χάρηκα πολύ που πέρασες κι ακόμα πιο πολύ που εκφράστηκες.Τέτοια σχόλια μόνο καλύτερους μπορούν να μας κάνουν.Ελπίζω να ξαναπεράσεις.
ΞΕΡΟΥΜΕ τι ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ και τι όχι.Απλά καμιά φορά μας παίρνει το παράπονο :))